Nu börjar andra ronden

Publicerat 2014-05-26 av Lasse Svensson

Högerextrema vindar blåser i Europa. Det Europa som samlas i ett EU som grundades som ett fredsprojekt, skakas nu av att högerextrema och främlingsfientliga partier vinner mark, som i Frankrike och i Danmark. Här i Sverige ser vi ett resultat där både Miljöpartiet och Feministiskt initiativ blev valets vinnare. Men också nationalistiska Sverigedemokraterna när var tionde svensk la sin röst på dem.
Vad betyder det här? Just nu görs många politiska analyser om innebörden, orsaker och konsekvenser på Europanivå och här i Sverige.

Men frågan är vad det gör med oss rent mänskligt. Vad betyder det att det som vi stolt byggt vårt samhälle kring, grundläggande mänskliga värderingar och solidaritet, ifrågasätts och kanske förändras? Just nu har solidaritet och medlidande allt för ofta blivit en bristvara i västvärlden. Men det hotet verkar inte tas på allvar av våra politiker. För annars skulle väl valdeltagandet varit mycket högre? I går valde varannan svensk att inte rösta.
Det är helt tydligt att vi behöver prata med varandra, vi behöver fler plattformar där vi kan mötas och diskutera. Om framtid, vilket samhälle vi vill ha och om rädslor. För jag ser en hel del rädslor.

Vi som kyrka behöver tydligt leva Gal. 3:28: ” nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus ”. Varje människa min syster, min bror. I Equmeniakyrkan finns många bra exempel på detta. Församlingar som arbetar med mångfald och som samtidigt är en del av den.
Nu börjar andra ronden. Vi är på väg mot riksdagsval i Sverige, och det är viktigt på ett nytt sätt. Vi behöver mobilisera för människors lika värde. För vårt gemensamma ansvar för varandra. Vi behöver visa att vi som är Equmeniakyrkan tar vårt uppdrag på allvar, att stå upp för den svage och att aldrig låta rädslan vinna.

Lasse Svensson, kyrkoledare

lasse_-nyast_bild