Vår kallelse är att vara ljus

Publicerat 2014-12-03 av Lasse Svensson

candle-225036_640

Dagens besked om omval har väckt starka reaktioner. Många känner oro och det rådande årstidsmörkret, kan framstå som än mörkare.

Det kan finnas olika uppfattningar om huruvida vår statsminister Stefan Löven skulle agerat på annat sätt, tidigare och nu. Det kan råda olika uppfattningar om huruvida oppositionen skulle agerat på annat sätt, tidigare och nu.

Oavsett uppfattningar, tror jag att många av oss kan vara överens om att det krävs både kreativitet och en vilja till överskridande lösningar i den situation vi nu befinner oss. Jag kommer att be för våra politiker, för samarbetsvilja, ansvarstagande och en vilja till inlyssnande och dialog. Jag önskar att våra politiker söker det gemensamma bästa.

Världens och Sveriges utmaningar är för stora för något annat alternativ. Vi ser ökade flyktingströmningar och klimatfrågorna är akut angelägna. Det råder konflikter och oroligheter på många håll i världen. Som kristna är vi kallade att visa gästfrihet för främlingen, ta vårt förvaltaransvar för världen på allvar. I veckan är vi som Equmeniakyrka medarrangörer för en fredskonferens i Sigtuna. Där diskuterar kyrkoledare och fredsaktivister från hela världen hur kyrkorna kan ta ett ökat ansvar för världens utmaningar. Under konferensen arbetar man med fredsfrågan i bred mening – fred med skapelsen, fred mellan folken, fred på marknaden och fred i samhället. Här finns också företrädare för FN representerade, beslutsfattare från olika delar av världen. Det är ett ljus i mörkret.

Det är aldrig vår sak att förbanna mörkret men alltid vår kallelse att istället tända ljus. Och vara ljus. Vi får nu en chans som vi inte bett om, att än en gång göra vår röst hörd. Och den chansen ber jag att vi tar vara på och visar vilket Sverige vi vill leva i, ett Sverige som är en trygg plats och en möjlighet. Ett Sverige som är ljust för att du och jag och vi tillsammans lyser upp vårt land och vår värld.

Låt oss förenas i bön för vårt land, för politiker och för oss alla som bor här. Låt ljuset lysa klart. För när det är som mörkast är också ljuset som närmast.

”Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram”. Jes 9:2

/ Lasse