Equmeniakyrkan mot våld och övergrepp

Publicerat 2015-04-30 av Els-Marie Carlbäcker

Det är torsdag igen

— och jag klär mig i svart. Den svarta knappen om THursdays in Black – för en värld utanNätverk av män våld och våldtäkt – påminner mig och andra i min närhet om de fruktansvärda övergrepp som sker i vårt land och i andra länder. Jag lever så skyddat. Igår fick jag rapporter från det arbete vi ger stöd till i Kyrkornas Världsråd om hur man genom att involvera män i Afrika i nätverk för att stötta varandra försöker bidra till att ändra attityder och förhållningssätt i äktenskap och samhälle i stort. Män som vill förändring har det inte heller alltid lätt i sitt sammanhang där mansrollen av tradition ser annorlunda ut.

Samtidigt läser jag i min lokala tidning om ytterligare övergrepp. Det finns så mycket ilska och frustration som får förskräckliga konsekvenser. Vi har som medarbetare i Guds mission en stor uppgift att uppmärksamma orättvisor och vara medvandrare för fred och försoning där vi finns.

KÖREN HIMLAKAPELLET SÄTTER NER FOTEN MOT VÅLD OCH VÅLDTÄKTER

körSå här beskriver kören i Tallås missionsförsamling sitt engagemang för TiB: Vissa historier stannar liksom i en, de är svåra att glömma och ignorera. Berättelsen på Youtube av Moa som berättar om hur hon som 13 åring blev våldtagen och uthängd på nätet är en sådan. Likaså historien om den afrikanska kvinnan som blev kidnappad av soldater och tvingades bära vapen på dagarna och våldtogs på nätterna. Eller den indiska kvinnan som våldtogs till döds i en buss och fick ”skylla sig själv” eftersom hon var ute efter kl 20.!! Historierna är många och otäcka och det är lätt att vända bort blicken och försöka glömma. Vad kan man som ”stickande tant i lilla Edane” göra åt detta?

De skrev en musikal, som nyligen haft premiär, för att sprida kunskap och engagemang och har därigenom samlat in pengar till Kyrkornas Världsråds projekt. Projektet har fått del av bilder och text och uttryckt sin glädje och tacksamhet över det hängivna intresse som Sverige har visat under året för att uppmärksamma det orättfärdiga våldet. En fredens och rättvisans pilgrimsvandring i gemenskap med den världsvida kyrkan!