Missionsförbundets mission i Alaska

Publicerat 2011-08-27 av Bertil Svensson

Missionsförbundet startade mission i flera länder och världsdelar på 1880- och 90-talen. Några av dem fortsatte år efter år fram till nu, några andra fick avbrytas efter en tid av olika skäl. Några är idag bortglömda av de flesta. Ett missionsföretag som få känner till idag gällde att nå eskimåer och indianer i Alaska. Missionärer sändes alltså dit av SMF år 1887 och de startade mission – på två olika platser.

2012 kommer man att på den ena orten fira att det är 125 år sedan berättelsen om Jesus kom till förfäderna. Unalakleet heter den lilla staden på Alaskas västkust vid Norton sundet. Hit kom missionären Axel E. Karlsson från Svanshals vid Tåkern vid midsommar 1887. Nu liksom då är det en plats som saknar vägförbindelse med grannsamhällen och omvärlden. Karlsson var den ensamme pionjären, men han fick många efterföljare – och de allra flesta var svenskar eller svenskättlingar i USA.

Förklaringen till att denna mission är så okänd i Sverige är att det då nybildade Amerikanska Missionsförbundet tog över ansvaret redan 1889. Årsrapporter och annan dokumentation gick alltså till Chicago, inte Stockholm.

Axel Karlsson byggde sig en enkel bostad i eskimåbyn, välkomnades och beskyddades av hövdingen Nashalook. Beskyddet behövdes för han hotades till livet mer än en gång. Trots alla svårigheter gav hans kristna förkunnelse och undervisning av barn resultat. Människor blev omvända till kristen tro, en kyrka växte fram. Man gick vidare till närliggande byar med fantasieggande namn – Golovin, Shaktoolik, Elim… Svårigheterna var naturligtvis många, inte minst språket. Och isoleringen. Karlsson hade fördelen att kunna ryska, det visade sig användbart, eftersom Alaska varit ryskt territorium fram till 1867.

1898 fann några svenskar guld på en plats som fick namnet Nome. Guldrushen tog fart, till lycka för somliga, till besvikelse för andra. Det kom att betyda en del också för missionen, positivt och negativt.

Axel Karlsson dog alltför ung 1910 men hans kollegor och efterföljare byggde upp en levande kyrka. Idag har Evangelical Covenant Church 19 församlingar i Alaska, de flesta fortfarande i små kustsamhällen i väster, de nyaste och största i Anchorage med omnejd. Vid en resa till Unalakleet och Nome nyligen fick jag och sonsonen Johannes uppleva mötet med en annorlunda vardag där mycket handlar om fiske och jakt i den mäktiga naturen. Villkoren för livet är kärva men samhällena är helt moderna. Att flyga är oftast enda färdmöjligheten. Ett välutrustat Bible Camp i vildmarken brukas för kristen gemenskap för nära och långväga deltagare.

Missionskyrkan i byn är centrum för samhällsgemenskapen. Minnet av svenskarnas insatser lever starkt. Nästa år i mars ska man alltså fira att det är 125 år sedan missionen startade – just i Unalakleet med deltagare från hela det vidsträckta Alaska. Kanske borde Missionskyrkan här hemma i Sverige också uppmärksamma detta på något sätt.

Harald Fält (Japanmissionär)

• Katarina Thurell

Åtminstone ett person arkiv finns bevarat i Sverige efter en Alaskamissionär – August Andersson, ”Alaska-Andersson”. Han reste ut som missionär till Alaska 1889. Personarkivet som förvaras på Riksarkivet. Det är fritt tillgängligt för forskning och innehåller bland annat en hel del fotografier. Se länken från nationella arkivdatabasen: http://www.nad.ra.se/archive_index.aspx?id=ae0bc40d-ff29-4856-a0c2-2177d6fffadf&s=Balder

Katarina Thurell

• Harald Falt

August Andersson som kom från Sunne var en av de få alaskamissionärer som återvände till Sverige efter avslutat tjänst. En annan som gjorde det var Ernst B Larsson från Trädet i Västergötland. Han kom hem 1945 och skrev en bok om Alaska och missionen på 1950-talet. Mycket läsvärd om man kan få tag på den. – En annan bok att läsa är GRANDPA, 1979, av Jan-Olov Schröder.
      Harald Fält.

• Krister Gunnarssom

Det finns ungdomar inom Lärjunagskolorna Apg29 som talar om att göra en sadan skola i Alaska. Vore inte det ett bra sätt att fira minnet av den historiska missionsinsatsen nu 2012!!!