Förbön för Bashkortistan

Publicerat 2013-10-11 av Gerard Willemsen

Just nu befinner jag mig i den autonoma delrepubliken Bashkortistan i Ryssland, tillsammans med Myggan Kallfors som leder vår Eurasiengrupp.  Under dagen åkte vi ut till en liten by med 150 invånare och besökte pastorsfamiljen där. Vi fikade tillsammans och hade en trevlig samvaro, där de delade en del om arbetet de har i byn. De var lite missmodiga att det kommer inte fler än 7-8 personer till gudstjänsterna som de håller i hemmet. För några år sedan var de ett 40-tal och ännu tidigare kom det nästan 150 till tro i deras församling.

Det stora problemet är inte att folk har lämnat tron igen. Problemet är välkänt från den svenska landsbygden, särskilt i norr: utflyttning. Pastorn berättade att de allra flesta nu är aktiva i andra församlingar där de bor. Befolkningsantalet i byn har minskat oerhört. Vi samtalade dock om hur denna församling så har varit till välsignelse för flera andra församlingar.  Och hur den lilla gruppen som är kvar just nu kan vara en ”bönestation”, som Myggan uttryckte det. Samtidigt bad vi tillsammans om nya välsignelser och öppna hjärtan hos byborna.

Det var lätt att känna med dem när man själv har jobbat i sådana små sammanhang där unga, aktiva flyttar hela tiden söderut. Det finns dock exempel på att trenden kan vända. I en annan by i samma delrepublik, hade församlingen av olika anledningar dött så gott som helt. Men nuvarande pastor berättade att de idag är 20 personer igen som firar gudstjänst varje vecka.

Vännerna i den lilla byn sa att det viktigaste stödet som vi kan ge dem är förbön. Så ta emot utmaningen att be för pastorsfamiljen och byn, som vi inte här kan nämna namnet på. Och vi kan veta att det finns även i Bashkortostan människor som ber för oss i Sverige.

Gerard Willemsen
Samordnare för Eurasien