Vad händer här då?

Publicerat 2013-10-27 av Otto Ernvik

bildet internat blogg 2

Nej, det är ingen tusenfoting. Det är församlingen Kho Thas utposter, ibland med sina utposter.

Det var dags för ett nytt höstseminarium i Sop Moey. De flesta pastorer och evangelister kom från pwokarenkyrkornas arbete här i norra Thailand. Vi kom att prata, som vanligt, hur vi växer vidare och hur vi hjälper varandra i denna växt. Kyrkor som Kho Tha har växtvärk med alla sina utposter, medan Maekotha har nästan inga utposter kvar – alla har blivit egna fristående kyrkor.

Saman, evangelistledaren tog vår familj som exempel. “Man kan adoptera barn för att hjälpa dem som har mer än dem klarar av för tillfället.”

Det är många målande och ibland dråpliga berättelser som delas på dessa seminarier, evangelister och pastorer emellan. En evangelist från en avlägsen by berättade;

“I vår by finns det en del katoliker. De fortsätter att tillbe andarna, dricker alkohol och lever i stort samma liv som tidigare men går också till kyrkan på söndagar. I en familj så fanns det två döttrar ungefär 10 och 14 år. Den yngre kunde inte sova. Hon hade så ont. Hon hade inte sovit på ett par tre dagar och hon bara grät och grät. Mamman var helt ifrån sig och visste inte vad hon skulle göra. Jag fick höra om det så jag gick dit och började be för flickan. Efter en timme så lugnade hon ner sig och somnade och sov hela natten. Hon började äta och hon blev bättre. En tid senare så slutade den större flickan att prata. Hon kunde inte få fram några ord längre, sa mamman. Denna gång kom mamman direkt till mig och ville jag skulle be för den flickan också.” säger evangelisten med ett brett leende mot mig. “Jag bad och också denna gång hörde Gud min bön. Flickan började prata och mamman grät av glädje. – Det är en kamp på många plan vi har att kämpa.¨ avslutade evangelisten och log igen med hela ansiktet.

Denna gång hade jag med en ny evangelistledare från Karen Baptisterna här i Thailand till Sop Moey. Han heter Timothy. Vi skulle träffa en potentiell karenmissionär. Samfundet Thailand Karen Baptist Convention (TKBC) är drygt 50 år, men har ännu inte skickat ut sin första missionär. Jag tror vi börjar närma oss denna historiska tidpunkt när TKBC ska skicka ut sin första missionär, och det kan bli till Sverige!!!

Vi pratade om mission och hur vi praktiskt knyter det till lokala församlingar mm. Det är mycket att tänka på och allt är första gången för vännerna här.

Vännerna här önskar att också ni i Sverige ska omsluta detta viktiga steg i förbön. Jag skickar med en bild på kandidaten och en del av er kanske till och med känner igen honom?

bildet internat blogg 1

Otto Ernvik, Chiang Mai, missionär och ko-ordinator Thailand, Burma, Kina och Japan.

• Gabriel Blad

Fantastisk tusenfoting! Längtar efter den dagen vi har samma ”problem” i Sverige. Nya församlingar som i sin tur startar nya… Tack för den talande bilden.