Utsattheten är värst…

Publicerat 2015-03-15 av Bertil Svensson

manifestation

Det är sådant som vi ibland hör från våra kristna systrar och bröder, inte minst i Mellanöstern och på många platser i Asien, men även andra länder där de kristna är i minoritet.

Idag hade jag tänkt skriva om att det gått 4 år sedan inbördeskriget i Syrien startade. Och visst ska jag skriva om det, men tyvärr måste jag också skriva om Pakistan.

Inbördeskriget i Syrien har alltså pågått i fyra år. Den ena villan har blivit värre än den andra. Människors rättmätiga krav på demokrati i Syrien, med aktivt stöd från länder i omvärlden, gick över styr. Så blir det naturligtvis när länder som Saudiarabien, Qatar, Turkiet, men också västliga länder som Frankrike och USA ger stöd – även militärt – till oppositionen i ett land.

De som hoppades på ett snabbt förlopp, och att den arabiska våren snart skulle bli till sommar, missbedömde läget grundligt. De radikala islamisterna har bara gjort situationen värre och nu tycks till och med USA vara beredd att inleda förhandlingar med president Bashar al-Assad. Läs mer här.
Tidigare har man vägrat att ens samtala med Assad, utan krävt att han ska avgå. Men självklart måste man samtala och sitta vid samma bord om man ska komma någon vart.

Så låt oss be och hoppas att man förhandlingsvägen kan nå någon framgång. Att bomba ut den islamiska staten eller Assad-regimen har visat sig svårt.

I eftermiddags var jag på Medborgarplatsen i Stockholm och deltog i manifestationen för de kristna i Syrien-Irak. Vi var knappt 1000 personer och särskilt positivt var att företrädare för olika religioner var närvarande och visade sin solidaritet, inte bara vi från olika kyrkor. Företrädare för olika religioner måste kunna leva tillsammans både i Sverige och i andra länder. Här har vi som kristna ett särskilt ansvar, vi som bekänner oss till Jesus Kristus som kom till jorden med budskap om fred och försoning.

Ja, så var det då det där om Pakistan. Idag hände det igen; två kyrkor i Lahore, nära Indien, attackerades med bomber i samband med söndagens gudstjänst, en katolsk och en protestantisk kyrka. Läs mer här.
Equmeniakyrkan samarbetar med Church of Pakistan och de blev denna gång förskonade. Annars var det en av deras kyrkor – i Peshawar på gränsen till Afghanistan – som attackerades i september 2013 då ett drygt 100-tal personer dödades. Nu var det ”bara” 14 personer och ett 70-tal skadade, men antalet döda kan komma att stiga. En fraktion inom Taliban-rörelsen tog på sig dådet.

En av våra pakistanska vänner, Raheel, skriver I ett mail att han vill organisera trauma-bearbetning för de som överlevde bombattentaten. Tyvärr finns ingen sådan professionell vård att få i Pakistan, men han och andra som varit med om liknande saker gör så gott de kan.
Tack för att du tar med våra utsatta kristna systrar och bröder i Syrien, Irak, Pakistan och många andra länder. Equmeniakyrkan fortsätter att förmedla humanitär hjälp framförallt till Syrien och vi fortsätter vårt samarbete med den pakistanska kyrkan och särskilt i Lahore.
Bertil Svensson, internationell koordinator