Glöm inte Aleppo!

Publicerat 2015-10-17 av Gunilla Ikponmwosa

Innan kriget bröt ut för snart fem år sedan så var Aleppo Syriens största stad med drygt 2 miljoner invånare, och den största andelen kristna i hela Mellanöstern – vissa menar upp till 20 %.  Aleppo var också navet för den ekonomiska och industriella utvecklingen i hela Syrien. Sedan 2012 har de regeringstrogna syriska styrkorna och olika rebellgrupper – inkl IS – försökt att få grepp om staden, och hittills har det bara lett till ett oändligt lidande för de människor som bor och lever här.

Mary Mikhael, talesperson från NESSL skrev i våras om den chock och sorg som staden upplevde när bombeAleppo förstört i våras 2015rna bara fortsätter att falla. Människor har sett hur fabriker, byggnader, skolor, sjukhus – och inte minst kyrkor blir förstörda. Värst är fortfarande de så kallade ”tunnbomberna” som fälls av syriska armén trots president Al-Assads förnekande att så sker. Amnesty International skriver i en ny rapport om krigsbrott och övergrepp mot mänskliga rättigheter som begås både av regeringsstyrkor och av oppositionsgrupper i Aleppo. Båda sidor anklagas för ”måttlöst våld, utbredd tortyr och godtyckliga gripanden.”[1] Minst 3 000 civila dödades av tunnbomberna i regionen Aleppo i fjol och sedan 2012 har bombmetoden tagit mer än  11 000 människors liv i Syrien, enligt Amnesty International.

Aldrig tidigare har vi sett att skolor, kyrkor, hem som tillhör kristna familjer har blivit så hårt ansatta. Alla vet att detta inte sker utan anledning. Man måste fråga sig; handlar det om att utrota de kristna från Syrien, och också förstöra en kultur som överlevt i landet i 2000 år?  Vi frågor oss varför denna galenskap mot Aleppo? Nu får Aleppo ta emot bomber som vi inte sett tidigare, bomber som förstör en femvåningsbyggnad i ett slag och sprider död och förödelse. Varför? [2]

Trots detta så har den protestantiska församlingen i Aleppo fortsatt att fungera. För den kristna kyrkan handlar det om att fortsätta att förmedla hopp! Mitt i all hopplöshet! Församlingen är centrum för distribution av matpaket, mediciner, gasol för bränsle för att kunna laga mat etc som vi i Sverige också är med och bidrar med. Församlingen fortsätter att fira gudstjänster, ha söndagsskola och lekmannautbildningar för människor mitt under brinnande krig.

Aleppo3Aleppo2

Kyrkan har träffats av raketer, men man bygger upp och reparerar det som har förstörts. De behöver vet att de inte är bortglömda!

Ännu ser vi inget slut på det fasanfulla kriget, men vi vet att det finns människor som valt att stanna kvar för de upplever kallelsen att vara Kristi kyrka mitt i helvetet på jorden. Nu hotar fler strider med USA och Iran som mobiliserar mot IS utanför Aleppo. Den evangeliska kyrkan behöver våra förböner.

Aleppo

Equmeniakyrkan har valt att stå med sin systerkyrka National Evangelical Synod of Syria and Lebanon (NESSL) i detta arbete.

Varmt tack för gåvor till NESSL:s arbete inne i Syrien på Equmeniakyrkans pg 90 03 28 – 6  Proj.nr 46210

Matpaket och gasol till en familj = 500 kr/månad

Medicinpaket = 200 kr/mån

Hygienartiklar = 100 kr/mån