Terrorism och utsatthet – de kristna i Pakistans vardag

Publicerat 2016-01-30 av Rut Eliasson

Såg ni blogginlägget häromveckan som lyfte fram Open Doors rapport för 2015 om förföljelse av kristna? Pakistan kom på plats nummer 6 av de 50 länder där förföljelsen är som störst och klassas som ett land med ”extrem förföljelse”. Där har förföljelsen ökat jämfört med föregående års mätning. CIMG2323-KAT

Många av våra vänner i Church of Pakistan kan vittna om den utsatthet som de som kristna lever i; alltifrån att diskrimineras när du söker jobb eller utbildning till att leva i ständig rädsla för terrorister som kan slå till när man möts till gudstjänst. Detta skedde till exempel 2013 i en av Church of Pakistans kyrkor i Peshawar där 99 människor fick sätta livet till. I mars förra året dog 17 människor och 70 skadades då självmordsbombare attackerade två kyrkor i Lahore – ett område där Equmeniakyrkan länge funnits med och gett stöd. Det är framförallt den islamistiska extremismen som ökar och som utöver terrordåd även ligger bakom att t.ex. kristna flickor kidnappas och tvångskonverteras. Det här möter vår partner Talitha Kumi Welfare Society emellanåt i deras arbete med kvinnor.

Tillsammans med Christian Study Center arbetar Equmeniakyrkan med ett projekt som handlar om att öka förståelsen mellan religiösa grupper i Pakistan och verka för minskad diskriminering och förföljelse. Man utbildar t.ex. religiösa ledare i samhället, liksom journalister och advokater. Parallellt stärker man lokala organisationer så att de genom sitt arbete kan bidra till ökad tolerans. Genom att forma fredkommittéer i varje by lär man sig att lösa konflikter lokalt och snabbt, innan de gått överstyr. Christian Study Center har lång erfarenhet av liknande arbete och har många goda exempel på att arbetet ger resultat. Den här insatsen må vara extremt liten i relation till de stora utmaningar som finns i landet, men verklig förändring måste ändå börja hos den lilla människan där nya tankar kan slå rot och nya attityder formas.

Var gärna med och stöd vårt arbete i Pakistan, inte minst i bön för våra kristna vänner!