Dagar då livet förändras

Publicerat 2011-03-14 av Katarina Thurell

Så heter en läsvärd bok skriven och utgiven av Lars Hemingstam, där han skildrar sina föräldrar Tage och Ruth Hemingstams öden.  Det började egentligen med några stulna brev, vilka glöms bort men återfinns. Detektivarbetet pågick sedan under 3 år, med  intervjuer, läsning av dagböcker och brev. Med en stor mängd kärlek skildrar författaren sin familjs liv som både handlar om framgång och spruckna drömmar. Tage Hemingstam verkade som pastor i Svenska Missionsförbundet från1930-talet fram till 1970-talet. Författaren tar med oss på en resa runt omkring i Sverige, ganska typiskt för det kringresande liv pastorsfamiljerna hade. Det är fina hembygdsskildringar från Sundbyberg, Söderhamn, Skåne, Hjo och Göteborgstrakten. Och så det stora äventyret – USA. Lars Hemingstam har under sitt arbete kunnat konstatera att frikyrkohistoria gärna marginaliseras i dagens historieskrivning, frikyrkans plats i samhället glöms bort när jubileumsskrifter ska skrivas om hembygder. Varför är det så? Här måste du och jag morska upp oss mer – berätta om den viktiga funktion kyrkan har i samhället. Fortsätt att berätta, dokumentera, intervjua! I Missionskyrkans samlingar finns ett  större antal pastors-och missionärsarkiv bevarade,  men sällan så  rikhaltiga familjearkiv som Lars Hemingstam haft möjlighet att utforska.

Läs vidare: Hemingstam, Lars, Dagar då livet förändras. En pastorsfamiljs berättelse om kärlek, framgång och brustna drömmar.

Katarina Thurell