Besök en skattkammare!

Publicerat 2013-08-20 av Katarina Thurell

Etnografiska museets i Stockholm magasin är normalt stängda för allmänheten. I specialanpassade klimatmagasin bevaras här föremålssamlingarna. Men för att få en vink om mängden och rikedomen i samlingarna, kan du nu som museibesökare gå på upptäcktsfärd i ett ”studiemagasin”, utställningen Magasinet. (Utställningen finns även virtuellt här i din dator.)

I Magasinet kan du återfinna föremål som missionärer har tagit med sig hem till Sverige och donerats till museet:

  • En större samling föremål och fotografier från Östturkestan, d vs nuvarande Xinjiang-regionen i Kina. Syftet med denna samling var ursprungligen att föremålen från Kashgar med omnejd skulle visas i Stockholm på den stora Missionsutställningen 1907.
  • Kongomissionären och lärarinnan Ruth Walfridsson kom att samla vardagsföremål från nedre Kongo, som ger en inblick i framförallt kongolesiska kvinnors vardagsliv.
  • Kongomissionären Johan Hammar kom att verka i båda Kongo-staterna, han gick systematiskt tillväga i sitt insamlingsarbete, och var en duktig fotograf liksom dokumentärfilmare.

Förutom utställningen Magasinet, dyker svenska missionärers insamlade föremål upp även i andra utställningar på Etnografiska museet, utställningen om byn Sundi-Mongo, en dokumenterad by i Kongo-Kinshasa 1980, den rekonstruerade Missionsutställningen 1907, liksom föremål, filmer och bönhusmiljö i utställningen Med världen i kappsäcken. Missionärerna var för 100 år sedan viktiga länkar ut i världen – och bönhuset var vid den här tiden verkligen ett fönster där man fick möjlighet att blicka ut och längta ut till andra exotiska världsdelar.

Katarina Thurell

arkivarie

Equmeniakyrkan