Aktuellt-inslag från Kongokrisens Brazzaville

Publicerat 2014-10-30 av Karl Larsson

oppetarkivKlicka på bilden för att se klippet

 

SVT har på Öppet arkiv lagt upp ett antal Aktuelltinslag om Kongokrisen. Förmodligen har de lagts ut just nu eftersom SVT har sänt en nygjord dokumentär om de svenska FN-soldaterna som tjänstgjorde i Kongo under Kongokrisen – Konogoveteranerna. Ett av nyhetsinslagen är från Svenska Missionsförbundets missionsstation i Brazzaville. När Kongokrisen utbröt så flydde missionärerna i Kongo-Kinshsa över gränsen till sina kollegor i Brazzaville.

30 juni 1960 blev Belgiska Kongo en självständig stat. Landet var synnerligen dåligt förberett för det – under kolonialtiden hade belgarna styrt landet utan att släppa in kongoleserna i administrationen. När belgarna lämnade över styret till kongoleserna fanns det därför inte någon administration kvar. Landet var därför mycket sårbart och risken för uppror var stor. Armén hade under kolonialtiden nästan enbart belgiska officerare och de var kvar som ledare för armén även efter att landet hade blivit självständigt. Fyra dagar efter självständigheten gjorde soldaterna revolt, vilket ledde till att belgarna satte in soldater mot den kongolesiska armén. Snart hade det bildats utbrytarregioner i landet, som Katanga. Då begärde premiärministern Patrice Lumumba hjälp från FN. Konflikterna i landet håller på fram till 1965 då Mobutu tar makten och gör sig själv till diktator.

När upproren började så fruktade européerna för sina liv och de som kunde flydde landet. Aktuellt-inslaget från Brazzaville är från 22 juli 1960. Det visar missionärer och barn som har flytt från Kongo-Kinshasa till Brazzaville där de ska flyga hem till Sverige. Klippet innehåller en intervju med Elon Mattson. Han var läkare och chef för sjukhuset i Kibunzi. Han berättar om de dramatiska händelser som han upplevde under flykten. Missionärernas flykt blev stort uppmärksammad i den svenska pressen. Nedan är en sida från en av Elon Mattsons klippböcker, med två artiklar ur Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

 

Mattson klippbok

 

Elon Mattson och hans fru missionär Alma Mattson har ett arkiv i Svenska Missionskyrkans deposition på Riksarkivet: Arkivet i Nationell arkivdatabas