Förslag till utrustning från Sverige för manlig indienmissionär

Publicerat 2015-12-02 av Karl Larsson

Att resa ut som missionär betydde att hela ens liv förändrades. Man var tvungen att anpassa sig till en helt ny miljö i det nya land som man kom till. Att överhuvudtaget ta sig till landet kunde vara ett äventyr, att sedan leva där ett ännu större.

För att hjälpa nya missionärer som kom till Indien i början av 1950-talet, så har någon av de äldre missionärerna skrivit ihop en lista med tips för manliga missionärer. På listan står det vad man som är svårt att införskaffa i Indien, alltså saker som missionären bör ta med sig ifrån Sverige. I listan går det att läsa att man bör köpa kostymer i Sverige för att de som finns i Indien har dålig passform. Underkläder kan man köpa i Indien ”så vitt man inte är av den storleksordningen att man använder det yttersta hålet på livremmen.”

Man bör ta med sig kaffeservis och kaffekokare. Även elektriska kokkärl – även om man kan köpa dem i Indien så är ”kvalitén urusel”.

Privat brev och skrivmaskinspapper ska man ta med från Sverige, men inte kuvert, ”ty de klistra ihop under regntiden”. Tar man med sig instrument så måste de tropikbehandlas.

Listan ger en inblick i hur man fick anpassa sig till den nya miljön missionärerna kom till. Det är också intressant att se vad de tog med sig. Svenskarna är ju ett kaffeälskande folk, så det är kanske inte så konstigt att både kaffeservis och kaffekokare är med på listan. Det är också intressant att se vad för saker som man i äldre tider tycket var nödvändigt att ta med ut, som kanske inte skulle vara lika aktuellt att ta med idag. I huvudarkivet finns det godslistor på vad som har skickats ut till missionsfälten. På listorna finns saker som våffeljärn och kristallvaser med.

Indienmissionen har ett eget delarkiv som finns på Riksarkivet – se vidare i NAD.

 

Indienmissionärer råd 01

Indienmissionärer råd 02
Klicka på bilderna för att läsa dokumenten.

IndienmissionärerIndienmissionärerna Petrus Kängström, Georg Roberntz och Sigfrid Moen.
Kanske är det någon av dem som har skrivit listan?

Foto: Ella Svedberg/Svenska Missionskyrkans arkiv