Julhälsning från Missionskyrkans arkiv i Stockholm

Publicerat 2015-12-18 av Karl Larsson

I Svenska Missionskyrkans arkiv finns en mängd arkivhandlingar såsom brev, fotografier, böcker och missionspublikationer. Samlingarna är av stort intresse för de som vill förstå hur livet gestaltade sig förr men är också en länk till nutidens skeenden. I början av nittonhundratalet var Svenska Missionsförbundets största missionsfält Kongo, Central-Kina och Östturkestan (Xinjiang, Kina). Vi på arkivet vill härmed önska er God Jul med några glimtar från de yttre missionsfälten och hur man firade högtiden där.

En bild från missionsstationen i Jarkend (Yarkand) där barnen firar Lucia.

Lucia jarkend502Fotografi: Svenska Missionskyrkans arkiv

En ’julgranshälsning’ från missionär Della Forsman i Kashgar 1925

”Det vackraste julminnet är förknippat med skolbarnen här på stationen. De hade i år fått
sin egen lilla julgran, som vi placerat i en av skolsalarna. När jag juldagens eftermiddag kom
ut på gården, fick jag höra sång och gick bort till skolsalen, varifrån sångens toner ljödo.
Genom fönstret till skolsalen såg jag då en syn, som jag aldrig glömmer och som jag utan tvekan påstår vara det vackraste minnet från min första jul i Kashgar. Barnen hade tänt alla ljusen i granen och satt sig på golvet runt omkring densamma. Deras ögon strålade i kapp med ljusen, medan de med andaktsfyllda röster sjöngo en av sina julsånger. Där sutto de i stillhet
omkring granen och fröjdades åt julen, under det de sågo oavvänt upp mot de tindrande ljusen.” (Missionsförbundet N:r 12. Den 19 mars 1925)

En Julhälsning från missionär Ester Hult i Kongo 1933 om hur man tillverkar en ”svensk” julgran

”En jul i Kongo